Asansör Rehberi – Kaç Çeşit Asansör Vardır?

Blog

Asansör yaklaşık olarak on dokuzuncu yüzyılda ortaya çıkan ve ortaya çıktığı andan itibaren hem toplumsal yaşamda hem de iş yaşamında bir dizi değişiklikleri beraberinde getiren bir araçtır. Asansörler, basit olarak asansör motoru ve çelik halat ile bir kabinin aşağı ve yukarı yönlü hareket ettirilmesini sağlayan, bu sayede de eşya ya da insan taşıma olanağı sunan araçlardır. Asansörün icat edilmesiyle birlikte madenlerde ve inşaatlarda birim zamanda yapılan işlerin sayısı artmış, daha yüksek katlı binaların yapılabilmesi de mümkün hale gelmiştir. Tarihsel süreç içerisinde meydana gelen teknolojik gelişmeler, asansörlere de yansımış ve bu sayede hem daha güçlü hem de daha işlevsel asansör çeşitleri ortaya çıkmıştır. İlk ortaya çıktıkları dönemlerde daha sınırlı alanlarda kullanılan asansörler, günümüzde oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Asansör Nedir? Kaç Çeşit Asansör Vardır?

asansör

Asansör; asansör motoru, asansör kabini ve çelik halat gibi parçaların bir araya getirilmesiyle üretilen ve çeşitli amaçlarla kullanılan taşıyıcılardır. Asansörler son derece basit bir çalışma prensibine sahiptir. Karşı güç mantığı ile çalışan asansörlerde, asansör motorunun hareket ettirdiği çelik halatın bir tarafı aşağı inerken, diğer tarafı yukarı çıkmaktadır. Bu hareketin aksi yönlerde tekrarlanması ile asansörler işlevlerini yerine getirmektedir. Elektrikli asansör modellerinin ortaya çıkmaya başlamasıyla birlikte daha az enerji ile daha fazla yük taşıyabilmek mümkün hale gelmiştir. Üstelik bu sayede asansörlerin kullanım alanlarında da gözle görülür bir artış yaşanmıştır.

Yük Asansörleri

Yük asansörleri asansörlerin kullanıldığı alanların başında gelmektedir. Zira asansörler ilk icat edildiğinde madenlerde ve fabrikalarda kullanılmaktaydı. Güvenlik tedbirlerinin alındığı zamana kadar da asansörler uzun bir süre boyunca yük taşıma amacıyla kullanılmıştır. Yük taşıma asansörleri günümüzde çok farklı iş alanlarında kullanılmaktadır. Bu asansörler sayesinde yükler daha kolay bir şekilde taşınabilmekte ve insan iş gücüne duyulan gereksinim azalmaktadır. Yük taşıma asansörleri fiyatları sağlamış olduğu kolaylıklar ile kıyaslandığında son derece uygundur. Ayrıca kolay ödeme olanakları sunan asansör firmalarıyla anlaşarak, gereksinim duyulan alanlarda kolayca asansör kurulumu yaptırabilmek mümkündür.

Sedye Asansörleri

sedye-asansörü

Sedye asansörleri hastanelerin yapısında köklü bir değişim yaşanmasına neden olmuştur. Öyle ki hastanelerde asansör kullanılmayan dönemlerde hastane binaları genellikle birkaç katlı olacak şekilde inşa edilirken; asansörlerin devreye girmesiyle birlikte daha yüksek hastaneler yapılabilir hale gelmiştir. Özellikle yatan hastalar dikkate alındığında, sedye asansörlerinin ne denli büyük kolaylık sağladığı görülmektedir. Sedye asansörleri ölçüleri hastaneden hastaneye farklılık gösterebilmektedir. Bunun için asansör kurulumu yapılacak hastanedeki sedyelerin boyutu dikkate alınmalıdır. Hasta asansörleri olarak da adlandırılan asansör çeşitleri bakımlarının düzenli yapılması durumunda, uzun yıllar boyunca kullanılabilmeleri mümkündür.

Araç Asansörleri

araç-asansörü

Araç asansörü genellikle otoparklarda ya da işyerlerinde kullanılan asansör türlerinden biridir. Normal asansörlere kıyasla daha geniş ve daha yüksek olan araç asansörleri, araçların üst katlara taşınması sağlanmaktadır. Araç asansörü fiyatları normal asansörlere kıyasla daha pahalıdır. Bu durumun temelinde araç asansörlerinin daha nitelikli olması ve daha yüksek işgücü gerektirmesi yer almaktadır.

Servis Asansörleri

Asansörlerin pratik olarak kullanıldıkları alanlardan biri de restoranlar ve fırınlardır. Mutfağın ya da imalathanenin alt katta veya üst katta yer aldığı işletmelerde, personelin sürekli olarak merdiven inip çıkmasını engellemek için servis asansörü kullanılmaktadır. Bu sayede insan iş gücünün daha az yorulması ve işlerin daha hızlı şekilde yapılması sağlanmaktadır. Diğer asansör türlerinin aksine servis asansörü boyutları daha küçüktür ve bu asansörler için ayrıca bir kabin de kullanılmamaktadır. Servis asansörü fiyatları ise asansörün kullanılacağı alanın genişliği ve talep edilen taşıma ağırlığı gibi etkenlere bağlıdır.

Yatay Asansör

Yatay asansör modelleri daha çok iş sahalarında ya da turistik bölgelerde kullanılmaktadır. Bu asansörlerde de kabin mevcut değildir. Yatay olarak yerleştirilmiş bir halata bağlı olan asansörler, asansör motorunun sağladığı güç ile karşılıklı olarak gidip gelmektedir. Yatay asansör sistemleri kurulacakları alanın uzunluğuna bağlı olarak fiyat değişikliğine uğramaktadır.

İtfaiye Asansörü

Son olarak da itfaiyeci asansörü modellerinden söz etmek mümkündür. Bu asansörler, adından da anlaşılacağı üzere itfaiye erleri tarafından yangınlara ya da çeşitli afetlere müdahale ederken kullanılan asansörlerdendir. İtfaiye asansörleri genel olarak itfaiye araçlarının üzerine monte edilmekte ve yatay yönlü olarak hareket etmektedir.

Engelli Asansörleri

engelli-platform-asansörü

Doğuştan fiziki engele sahip olan ya da sonradan yaşamış oldukları olumsuz durumlar nedeniyle fiziksel engelli hale gelen bireyler, gündelik yaşamlarında pek çok zorlukla karşı karşıya kalmaktadır. Bu zorluklar arasında evlere girmek ve çıkmak ya da okul ve işyeri gibi alanlara girip çıkmak önemli bir yere sahiptir. Son yıllarda küresel anlamda engelli bireylere karşı oluşan bilinç, bu bireyler için çeşitli çözümlerin geliştirilmesini de beraberinde getirmiştir. Engelli asansör sistemleri, fiziksel engeli bulunan ve bu yüzden de tekerlekli sandalye veya benzeri hareket kolaylaştırıcı araçları kullanan bireylerin gereksinim duydukları binaların üst katlarına çıkabilmelerini sağlamaktadır. Engelli asansörleri, kullanılacakları alanlara göre farklı tasarımlara sahiptir. Kurulumları son derece kolay olan ve her ortamda gönül rahatlığı ile kullanılabilen engelli asansörleri ile engelli bireylerin de gündelik yaşama normal bireyler gibi katılabilmesi sağlanmaktadır.

Platform Merdiven Asansörü

Platform merdiven asansörleri, engelli asansörleri arasında en sık tercih edilen asansör türüdür. Platform merdiven asansörlerinin montajı için merdivenlerin düz şekilde olması gerekir. Sürekli kıvrılan merdivenlerde bu asansörlerin kullanım performansları oldukça düşüktür. Ancak herhangi bir kıvrıma sahip olmayan, kısa mesafeli merdivenlerde bu asansörler oldukça kullanışlıdır. Merdiven korkuluklarına monte edilen ve korkuluk boyunca hareket eden engelli merdiven asansörleri ile birkaç katlı binalarda kolayca hareket edilebilmektedir. Tekerlekli sandalye kullanan engelli birey, korkuluk kenarına monte edilmiş olan platformun üzerine tekerlekli sandalyesi ile çıkmakta ve burada bulunan butona basarak platformun hareket etmesini sağlamaktadır. Son derece kolay kullanıma sahip olan platform merdiven asansörü modelleri genellikle okullarda, kamu kurumlarında ve ilk katlarda bulunan evlerde kullanılmaktadır.

Koltuklu Engelli Asansörü

Koltuklu engelli asansörleri, bina girişlerinden daha çok ev içlerinde kullanılmaktadır. Müstakil ya da villa tipi iki katlı evlerde yaşayan bireyler, evin içerisindeki katlar arasında bu koltuklu engelli asansörler ile kolayca hareket sağlamaktadır. Koltuklu engelli asansörleri ile platform asansörlerin temel farkı, koltuklu asansörlere tekerlekli sandalye ile binebilme olanağının olmamasıdır. Koltuklu engelli asansörlerinde engelli bireyler tekerlekli sandalyelerinden inmekte ve asansörün koltuğuna oturarak bu şekilde üst katlara çıkabilmektedir. Engelli bireylerin yanı sıra hareket etmekte zorlanan yaşlı ve hasta bireyler için de koltuklu engelli asansör modelleri oldukça kullanışlıdır.

Tekerlekli Sandalye Asansörü

engelli-asansörü (4)

Tekerlekli sandalye asansörleri de engelli asansör modelleri arasında yer almaktadır. Bu asansörler, platform merdiven asansörleri ile büyük ölçüde benzerdir. Üzerlerinde tekerlekli sandalyelerin taşınabilmesi için bir platform yer alan tekerlekli sandalye asansörleri, tekerlekli sandalye ile birlikte binen bireylerin üst katlara taşınmasını sağlamaktadır.

Engelli Asansörleri Fiyatları

Engelli asansörlerinin fiyatları hakkında net bir rakamdan söz edebilmek mümkün değildir. Zira bu asansörlerin imalatını ve satışını yapan çok sayıda firma bulunmaktadır. Firma sayısındaki bu fazlalık, asansör almak isteyenler açısından seçme olanaklarının fazla olması gibi bir avantaj sağlamaktadır. Ancak aynı zamanda fiyatların da çeşitlenmesine neden olmaktadır. Engelli asansörlerinin fiyatları üzerinde belirleyici olan çeşitli etkenler bulunmaktadır. Bunlar arasında asansörün kalitesi ilk sırada yer almaktadır. Tercih edilecek asansörün kaliteli bir marka tarafından, kaliteli malzeme kullanılarak imal edilmesi ve aynı şekilde monte edilmesi, asansörlerin maliyetlerinin yüksek olmasına neden olmaktadır.

Engelli asansörü alırken fiyattan önce kaliteye odaklanılması daha doğrudur. Zira yalnızca fiyatına bakarak seçim yapılacak asansörlerin, uzun vadede çeşitli olumsuzluklara yol açması ve daha fazla maliyete neden olması söz konusudur. Bu yüzden de asansör almadan önce detaylı bir araştırma yapılmalı ve kaliteli ürünlerin daha uygun fiyata alınabilmesi için çaba gösterilmelidir.

Askaya Asansör ile Bambaşka Bir Deneyim

askayaasansor-asansör

Askaya Asansör ve Yürüyen Merdiven Sistemleri’ni tanımanın en iyi yolu müşterilerimiz için yaptığımız çalışmaları ve ekibimize ilham veren fikirleri keşfetmek. Tasarım odaklı öngörüleri ve veriye dayalı analitiği birleştirerek dijital çağ için süreçleri yeniden oluşturduk ve asansör hizmetini bambaşka bir noktaya taşıyoruz. Asansör kurulumdan tasarıma, servis ve bakımdan modernizasyona kadar kullanıcı deneyimine odaklanarak hizmet veriyoruz. Birbirinden farklı asansör çeşitleri ile size uygun olanı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.